Schildermateriaal

Mijn portretten schilder ik op fijn linnen met olieverf op waterbasis van het merk Winsor & Newton. Het is gemaakt van voornamelijk enkelvoudige pigmenten en lijn- en safloerolie, die zich door modificatie met water kunnen vermengen. Hoewel deze verf betrekkelijk jong is, is de schilderkunst al zo'n 600 jaar bekend met de emulsie op basis van water en olie, namelijk in de vorm van ei-tempera.

De verf gedraagt zich in hechting, flexibiliteit, verdamping, hardheid en kleurechtheid net als traditionele olieverf.  Het bevat geen terpentine en penselen zijn met water en milde zeep te reinigen. Schadelijke oplosmiddelen zijn dus overbodig.

Het heeft kwaliteiten van zowel traditionele olieverf als van het sneldrogende acrylverf en is ook met beide soorten te vermengen. Qua droogtijd heeft het 1 tot 5 dagen nodig, afhankelijk van de dikte. Qua glans zit het tussen acryl- en olieverf in. Door slotvernis is dit verschil op te trekken tot de kwaliteit van olieverf. De kleuren zijn briljant, hebben een warme uitstraling en de verf heeft een zachte sprankelende huid als het droog is.

Tijdens mijn academietijd maakte ik voor het eerst kennis met deze verf en was onder de indruk van haar kwaliteit. Vermengen met acrylverf heb ik nooit gedaan, ik paste het een tijdje naast elkaar toe als een soort overgangsfase totdat ik er in begin 2009 voor koos om enkel nog met olieverf op waterbasis te schilderen.

 
FacebookMySpaceTwitterGoogle BookmarksLinkedin
Sylvia Dijkstra beeldend kunstenaar Leeuwarden Sylvia Dijkstra beeldend kunstenaar Leeuwarden Sylvia Dijkstra beeldend kunstenaar Leeuwarden Sylvia Dijkstra beeldend kunstenaar Leeuwarden Sylvia Dijkstra beeldend kunstenaar Leeuwarden